Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

ДЕГРИМАТОРИТЕ

ДЕГРИМАТОРИТЕ

Почистването на лицето и дегримирането са синоними в козметиката, но е добре да се четат внимателно етикетите дали съответният продукт почиства грим и замърсявания, дали почиства тежък и устойчив грим, подходящ ли е и за почистване на очите. Важно за почистващите средства е да почистват грима и замърсяванията, но да не съдържат агресивни почистващи и изсушаващи кожата вещества. Водата е основно почистващо средство, но тя сама не може да почисти грим и козметика, а при суха и чувствителна кожа измиването само с вода причинява още по-голяма сухота, усещане за опъване и дисконфорт. Макар като вид и състав домашните и професионалните дегриматори и средства за почистване на кожата да са еднакви, има голяма разлика в тяхното значение и употребата им.

За домашна грижа избираме качествени, бързи и удобни за употреба дегриматори, подходящи за съответната кожа. Някои традиционни в миналото почистващи средства за домашна грижа като сапунът и хумата са почти непознати за младото поколение, но пък масово се ползват почистващите мокри кърпички, мицеларната вода, термалната вода. Тези средства са популярни и сред спортуващите и често пътуващите, но мъжете предпочитат гелове и пяни, за разлика от момичетата и жените. Зрелите дами от своя страна предпочитат тоалетните млека и лосиони, съобразени с типа кожа и нейните дефицити.

Професионалните козметични терапии запазват традицията и най-често почистването на лицето става с тоалетно мляко и лосион.  Разбира се използват се пяни и гелове за смесена и мазна кожа, олио – за суха и зряла кожа, навлизат и мицеларните води. Козметичната терапия в салон обаче е персонална професионална грижа, при която е много важен контактът с клиента, докосването, масажните движения. Затова дегримирането и почистването с тоалетно мляко или почистващо олио не са просто отстраняване на замърсяването с памучен тампон, а по-скоро встъпителен ритуал, който да отпусне и предразположи клиента.  В процедурата на козметичната терапия многократно лицето се почиства с вода, след което се тонизира с лосион. Когато козметичката използва ръцете си за попиване на лосиона, това също създава специални усещания за клиента.

САПУН Сапунът e най-простото средство за хигиена, познато на хората от векове. Съществуват данни, че още древните шумери са използвали сапун при прането на тъкани, но също и с лечебна цел. Древните римляни също са познавали сапуна, макар и не в съвременния му вид.
Сапуните представляват алкални (главно натриеви и калиеви) соли на висшите мастни киселини-стеаринова, палмитинова и олеинова. Търговският продукт сапун съдържа и пълнители, багрила, есенции, дезинфекционни средства. Обикновените натриеви сапуни се получават чрез сапунификация на мазнини (лой, свинска мас, костена мас, кокосово масло, течни растителни масла, втвърдени мазнини и др.) със сода каустик (натриева основа). При сапунификация с калиева основа в зависимост от мазнината сапуните биват меки (сапун на каша) или течни. В т. нар. медицински сапуни се прибавят дезинфекциращи сред­ства (катран, крезол, боракс и др.) или лечебни  вещества (сяра). Тоалетните сапуни биват: студено варени (кокосови), прозрачни (глицеринови) и пилирани. Последните са най-висококачествени. Такива са обикновено използуваните тоалетни сапуни. В процеса на сапунификация се отделя глицерин (глицерол), който може да бъде оставен в сапуна като омекотяващ агент или да се отдели за преработка или самостоятелно приложение.

СИНДЕТ. Съкращение от синтетичен детергент. Тези продукти съдържат синтетични/химични повърхностни почистващи  вещества за разлика от традиционните сапуни. Имат неутрално рН за разлика от киселинните сапуни и са подходящи за чувствителна и дори бебешка кожа. Самите повърхностни почистващи вещества се получават от растителни и животински мазнини и петролни продукти чрез различна химическа обработка.

ХУМА.  Хумата е вид глина, широко употребявана от векове като козметично и хигиенно средство в народната медицина. Тя може да се намери в различни цветове — бяла (каолин), светлосива, зеленикава, розова, синя, жълта. Различните цветове се дължат на различни минерали, които се съдържат в нея. Хумата се поставя в чист неметален съд - стъклен, порцеланов или емайлиран /хумата никога не се допира с метал/. Залива се с прясна чиста вида, докато я покрие и се оставя да престои, за да поеме влага до момента в който омекне.

ТОАЛЕТНО МЛЯКО. Един от най разпространените козметични продукти за почистване на грим и замърсявания от лицето. То е рядка емулсия на масло във вода. Може да се отмие с вода или козметичен лосион (тоник). Подходящо е за суха и зряла кожа, използва се, както в професионалните терапии, така и за домашна грижа. Почистването става с ръце или с напоени памучни тампони. В зависимост от предназначението тоалетното мляко може да има добавени хидратиращи, успокояващи, изсветляващи кожата и др. съставки.

ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ. Представлява гелообразна субстанция, която в контакт с вода емулгира и се разпенва повече или по-малко.  Почиства се с вода 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари